"Als we onze behoeften uiten, hebben we grote kans dat ze vervuld worden"
Bijgewerkt op: 24 aug. 2021
BEHOEFTEN
Waaraan denk je als je dit woord hoort?
Eten? Drinken? Slaap? Rust?
Uiteraard klopt dit helemaal. Maar als mens hebben we ook nog een hele hoop andere behoeften, zaken waar we vaak niet zo bij stilstaan maar die eigenlijk van levensbelang zijn.
Ook bij onze kinderen en pubers is dit zo. Conflicten ontstaan nl. meestal vanuit niet vervulde behoeften. Dat kan natuurlijk gaan over de eerst vermelde behoeften (een kind dat honger heeft, zal dit duidelijk laten blijken en ook een kind dat nood heeft aan slaap veroorzaakt wel eens een conflict) maar daarnaast zijn er ook dieperliggende behoeften.
Verbinding is daar een voorbeeld van. Onze kinderen willen zich verbonden voelen met mama en papa. En in onze hectische maatschappij is daar niet altijd tijd voor. Neem nu de kinderen die vanaf ze opgehaald worden aan de schoolpoort tot ze thuis zijn het op een huilen zetten en tegendraads gaan doen. Als ouder vergeten we wel eens dat onze kinderen ons 8u hebben moeten missen en dat dat best lang is voor bv een kleuter van 4 jaar. En toch is er na het afhalen op school vaak een strak tijdsschema te hanteren, er moet nog naar de winkel worden gegaan, gekookt worden, misschien nog wel naar een hobby of therapie gereden … het moet dus vooruit gaan … . Geen tijd dus om even door te knieën te zakken, op ooghoogte te komen en even letterlijk tot verbinding te komen. Hoewel dit korte momentje dat eventueel nog gevolgd wordt door een knuffel en een kort gesprekje over de dag, een zee van verschil kan geven in de rest van de avondspits.
Ook je begrepen voelen kan een behoefte zijn. Wanneer een kind niet goed uitgelegd krijgt wat hij bedoelt of hoe hij zich voelt, is het moeilijk voor de omgeving om hem te begrijpen. Dit zorgt voor frustratie en conflict. Neem dus je tijd om samen uit te zoeken wat hij nu precies wil zeggen en ga niet altijd uit van het meest logische. Een kind dat zegt “Ik kan dat niet” wanneer hij de rits van zijn jas zelf moet sluiten en te horen krijgt “je kon dat gisteren toch”, voelt zich niet begrepen. Misschien is er wel een goede reden waarom het vandaag niet lukt. Vraag dus aan je kind wat hij nodig heeft om het wel te kunnen.
Ook uitdaging is zo een behoefte waar vaak aan voorbij gegaan wordt en die toch ontzettend veel conflict kan veroorzaken. Want kijken we als ouder niet allemaal uit naar de start van het nieuwe schooljaar? Naar het einde van de vakantie toe beginnen onze kinderen vervelend gedrag te vertonen, ze beginnen te zeuren, te jengelen. De reis is voorbij, de (sport)kampen ook, alle uitstapjes afgewerkt en dikwijls zijn ook mama en papa terug aan het werk. Dan slaat de verveling toe, er is geen uitdaging meer.
En ook zelfstandigheid is zo’n behoefte. We kennen ze allemaal, de peuters van die “Nee, zelf” zeggen. Zij hebben een grote behoefte aan dingen zelf doen, zonder hulp van anderen dus. We hebben daar echter niet altijd tijd voor waardoor we toch overnemen en in een conflict geraken. Momenten inlassen waarop ze het wel zelf mogen proberen (weekend, avond, vakantie …) kunnen dan helpen om hun behoefte aan zelfstandigheid te voeden en naar een mooie evenwicht te komen. En ook onze pubers hebben een grote nood aan zelfstandigheid. Zij willen zelf bepalen hoe ze hun tijd indelen, met wie ze omgaan, welke kleren ze dragen, wanneer ze studeren … Niet makkelijk om dan als ouder opnieuw los te laten.
En uiteraard hebben wij als volwassene, als ouder een hoop behoeften, en ook wij voelen dat als er aan die behoeften niet voldaan wordt, we in conflict komen met onszelf en onze omgeving. Jammer genoeg hebben we vaak niet geleerd om over onze behoeften te communiceren.
We laten over onze grenzen gaan met alle gevolgen van dien.
Wees dus lief voor jezelf en je kind(eren) en ga op zoek naar ieders behoeften, maar vooral : spreek ze uit!
Want “Als we onze behoeften uiten, hebben we grote kans dat ze vervuld worden”.
