Kinderen aan tafel ... hoe houd je het gezellig?!
Bijgewerkt op: 24 aug. 2021
1 van de meest gestelde vragen tijdens een inspiratieavond of webinar over opvoeden is : ‘Hoe houden we het gezellig aan tafel?’.
De meeste ouders werken hard en veel, kinderen hebben vaak meerdere hobby’s en daarnaast hebben we ook allemaal een sociaal leven te onderhouden. Dit betekent vaak dat de momenten aan tafel vaak zowat de enige gezinsmomenten zijn die overblijven op een dag. Als ouder hebben we dan vaak hoge verwachtingen van deze momenten : ze moeten gezellig zijn, we horen er graag wat de dag bracht voor onze kinderen, bespreken er graag onze eigen gebeurtenissen en bezorgdheden met onze partner en dat allemaal vaak binnen een korte tijdspanne.
Daarnaast zijn er dan ook nog de regels en afspraken die gelden aan tafel : stilzitten, met mes en vork eten, niet met je mond vol praten, je bord leegeten ... Het zijn allemaal zaken die we als ouder belangrijk vinden voor onze kinderen die aan tafel zitten.
En dan is er nog het eten zelf. Het liefst van al zouden we willen dat onze kinderen alles lusten en elke avond flink hun bordje leegeten. Het zou ons als ouder in elk geval een hoop kopzorgen besparen en natuurlijk ook een hoop ongezelligheid aan tafel.
Wanneer kinderen nog klein zijn, is hun smaakpallet nog niet volledig ontwikkeld, zij proeven en eten dan vrijwel alles. Met het ouder worden, worden ze echter kieskeuriger. Smaken komen beter door en ze eten dan ook ‘ met hun ogen’. Niet alle kinderen houden van ‘nieuwe’ dingen. Iets nieuw doen of eten is vaak spannend en het vraagt wel wat overtuigingskracht van jezelf om het toch te proberen. Dit geldt ook voor volwassenen natuurlijk, niet iedereen houdt ervan geregeld nieuwe gerechten te proeven of zich te wagen aan een ‘andere keuken’.
Om het aan tafel gezellig te houden, kan je een aantal dingen doen :
Zorg voor zo weinig mogelijk tijdsdruk, neem je tijd om te eten. Zit je toch in tijdsnood, bereid het eten dan de dag ervoor alvast voor of kies voor een eenvoudig gerecht, zo blijft er meer tijd ‘aan tafel’ over.
Onderwerp je kinderen aan tafel niet aan een ‘verhoor’, probeer hen spontaan te laten vertellen over hun dag, geef hierbij zelf misschien het voorbeeld.
Geef je kinderen zelf de mogelijkheid hun bord op te scheppen, zij voelen hoeveel honger ze hebben.
Nieuwe dingen proeven (ook voor de vijfde maal ;-) ) doe je best niet aan tafel. Je kan je kinderen naar de keuken roepen terwijl je aan de voorbereidingen bezig bent. Zo voorkom je discussie tijdens het eten.
Heb je belangrijke zaken te bespreken met je partner, of wil je gewoon even ‘na-tafelen’ laat je kids dan alvast van tafel gaan. Voor hen is eten een behoefte, geen moment dat lang moet duren dus.
We krijgen als ouders soms de indruk dat andere kinderen veel meer lusten dan onze eigen kinderen of dat ze zich aan tafel beter gedragen. Dit is een beeld dat ons door social media en de reclamespotjes wordt voorgehouden. Daarbij komt dan nog de druk die we voelen van onze eigen omgeving en voor we het weten voelen we onszelf als ouder gefaald. Dit is nergens voor nodig! Kijk naar je eigen kind(eren) en naar hoe zij evolueren en je zal zien dat ze steeds kleine stapjes vooruit maken.
Ik wens jullie allemaal vele fijne en gezellige tafelmomenten toe!
