top of page

"Volg mijn ritme en ik maak samen met jou het mooiste lied."

Bijgewerkt op: 24 aug. 2021

Iedereen is anders ... iedereen is uniek ...

en toch wordt er verwacht dat we allemaal hetzelfde doen, leren en kunnen en liefst op hetzelfde tempo.

Maar in de realiteit gaat het er zo niet aan toe.

Kinderen met ASS horen als het ware hun eigen ritme en zullen hier ook naar handelen.

Dat dit ritme niet overeenkomt met de rest van hun omgeving is vaak voor die omgeving frustrerender dan voor henzelf.

Zo is het voor hen belangrijk om activiteiten 'af te ronden', zij kunnen niet zomaar stoppen met datgene waarmee ze bezig zijn om naadloos over te gaan naar het volgende. Het vraagt tijd om deze overgang te maken. Maar onze dag zit vol met zulke overgangen. Wij kunnen ze verduidelijken door ze tijdig aan te kondigen en door gebruik te maken van een daglijn.

Maar het gaat hier zeker niet enkel over overgangen. Ook het starten van een opdracht die we, schijnbaar toch, erg duidelijk en concreet gaven, vraagt tijd. Ik noem het graag DENKTIJD. Dit is niet te verwarren met BEDENKTIJD. We geven het kind geen optie om de opdracht al dan niet uit te voeren, wat we wel geven is tijd om de opdracht in hun hoofd helder te krijgen en te plannen. Erg frustrerend vaak voor de omgeving, maar het geven van denktijd zorgt er meestal voor dat de opdracht in alle rust uitgevoerd wordt.

Probeer jezelf dus aan te passen aan het ritme van jouw kind met ASS en er zal een hoop minder gedoe zijn.

Ook in sociale interactie volgt een kind met ASS zijn eigen ritme, ze hebben vaker tijd nodig om te 'ontdooien', om even de situatie in te schatten en te wennen aan een nieuwe situatie. Ook al kennen ze die personen misschien erg goed, ook dan hebben ze deze tijd nodig!

Dus, lieve oma's en opa's, neem het niet persoonlijk als je kleinkind met ASS jou niet meteen een kus wil komen geven wanneer je op bezoek komt. Schenk in tegendeel niet te veel aandacht aan hem of haar en je zal zijn dat er sneller contact is dan wanneer je het wil forceren.

Ontdek het ritme van je kind en maak samen een prachtig lied !14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page